בפס"ד של העליון בפרשת מלכיאלי ושקורי זעק בית המשפט העליון למחוקק לשנות את החקיקה לפיה נשללות זכויות של בני זוג העובדים יחד.
המחוקק לא עשה עד היום שום סימן לכך שהוא שמע את הזעקה, ולא כל שכן ניסה לתקן את העיוות שגרם לזוגות נשואים.
לכאורה, מדינת ישראל שמה לה את מוסד הנישואין כערך תרבותי שיש לשאוף אליו. לכן, אם נדרשת אפליה בין זוגות נשואים לרווקים, היינו מצפים לאפליה מכיוון השני, אפליה לטובת הנשואים. אבל, המציאות טופחת על פנינו והחקיקה מביאה לאפליה לטובת הרווקים והרווקות.
אנא אל תבינו אותי לא נכון. כמה מחבריי הטובים ביותר הם רווקים…. אבל, הפגיעה בזוגות נשואים לא מסתיימת רק בעונש של חישוב מאוחד של בני זוג העובדים יחד. גם חוק מיסוי מקרקעין מפלה בין זוגות החיים יחד, לבין רווקים המנהלים יחסים לא מחייבים.
למשל, פטור על דירת מגורים שינתן לכל אחד משני רווקים שחיים בנפרד, לא יינתן פעמיים אם יתחתנו, שכן הפטור על השבח בדירת מגורים ניתן לתא משפחתי. או, רכישת דירה ראשונה תהיה פטורה ממס רכישה עד למליון וחצי ש"ח, ואת ההטבה הזו תקבלו פעמיים אם אתם שני רווקים, ורק פעם אחת אם איתרע מזלכם ומצאתם את הנפש התאומה שלכם.
וכל זה למה?
המחוקק לא מנסה לפגוע "סתם" בזוגות נשואים, אלא עושה זאת בגלל פרנויה קשה. החקיקה המפלה הזו נובעת מחשש של המחוקק שזוגות נשואים ירמו את שלטונות המס ויספרו שהאשה עובדת יחד עם הבעל בעסק, למרות שהאשה כלל לא עובדת בעסק, והכל על מנת להפחית מהמס שצריך לשלם.
אלא, שיש פתרון טוב יותר – טפלו באותם עבריינים שמשקרים לרשויות.
המחוקק בוחר בדרך הקלה על פני הדרך הצודקת, ומצא פיתרון אחר לחששותיו: ענישת כלל הציבור, והטלת מס מפלה.
ואני שואל – מדוע? מדוע צריך לנשל שני אנשים ממחצית זכויותיהם על פי החוק, רק בשל העובדה שהתחתנו?
לפי אותו הגיון, אולי צריך לקבוע שלא יותרו בניכוי הוצאות נסיעה לחו"ל בענייני עבודה, כי יש נישומים שמנצלים לרעה את התרת ההוצאה ומצהירים על נסיעות סתם?
או שאפשר לבטל את תגמולי הביטוח הלאומי, מכיוון שיש כאלו שמרמים את המוסד בכך שעובדים ללא תלוש ומבקשים אבטלה, או שמתחזים לנכים?
אולי לקבוע שרכישת צרכי משרד לעולם לא תהיה מותרת בניכוי, רק משום שיש כאלו שקונים מחברת לילד/ה ומבקשים חשבונית?
הרשימה עוד ארוכה, אבל ברור ממנה דבר אחד:
פגיעה בזכויות של האזרחים שומרי החוק שנועדה רק כדי למנוע רמאויות של אנשים לא ישרים, היא טיפול מקומם שאין לו מקום במשטר מתוקן, ואסור לנו להסכים לו.
מחוקק: טיפולך הדחוף נחוץ כאן מאד.